Mia Hägglund
Ledamot i ARV

Vi är verkligen ett omaka par par på vingliga stigar.
Jag , är en överårig, otränad, oerfaren tant med jättestort hjärta och hårt skinn på näsan. Jag snubblade en dag på en hetlevrad, temperamentsfull, mycket vacker portugis med många trauman i bagaget. Men jag säger som knugen; Det sa bara "klick"!

Quartzo var tjurfäktningshäst och hingst sina första 8 år i Portugal. Han hade aldrig varit utomhus, i medelhavet står hingstar på box. Svårt misshandlad hittades han av en svensk uppköpare som såg hans potential. Han importerades, snöptes och i hastigt tempo skulle han skolas om till dressyrhäst vilket misslyckades kapitalt då det bara fanns en enda ryttare som fick sitta kvar på honom. En sån häst går gamla tanten och köper, helt galet jag vet. 

Våra första 3 år tillsammans innehöll både blod svett och tårar. Är iså glad att jag inte gav upp, för idag snart 8 år senare har ljuv musik uppstått! Har lagt ner oerhört mycket tid för att få honom trygg både med mig och omgivningen. Använder mig av "klickerträning" (belöningsbaserad träning), bondförnuft och lite frihetsdressyr.

Jag tränade under många år, med min förra häst Pluto Jala (lipizzanersto), för Katrin Wallberg och har även hunnit med några svängar med Quartzo. Helt klart har det haft en väldigt lugnande effekt på oss båda. Vi har båda problem med våra kroppar, men gör så gott vi kan. 

Jag avgudar min 4-benting, han betyder oerhört mycket för mig och jag tror att han uppskattar sin matte nuförtiden. Det väsentligaste målet har vi ändå nått tillsammans; Idag är Quartzo en glad, lycklig och trygg norrländsk skogsmulle!

Eftersom jag vet hur utvecklande och gynnsam denna typ av träning är för både häst och människa vill jag på alla sätt vara med och sprida tankegångarna. Att få göra det i den här fina föreningen känns som en ynnest!

Mia och Quartzo
Mia och Quartzo