Teori i Akademisk Ridkonst & praktik i historisk fäktning

Samtal om ridkonst. Samtal om ridkonst.

Kvicksilvret har krupit ner under 20 minusgrader, lusten att gå ut i kylan för att rida kanske inte alltid är så stor. Vad kan då passa bättre än att komma in i stugvärmen och förkovra sig i den ädla ridkonsten?
Jag och ytterligare tio ARV medlemmar passade på att utöka och fördjupa våra kunskaper i den Akademisk Ridkonsten med fokus på biomekanik, hästens rörelse och form. Ledsagare och föreläsare under teoripassen var ingen annan än Birgitta Järnåker.

Temat för teoripassen var RÖRELSE, MUSKULATUR, FORM.

Två viktiga termer vi fick med oss är Rassembler och Ramener.
Rassembler är den totala samlingen i hela hästens kropp.
Ramener är slutande av vinkeln mellan hästens huvud och hals, det vi kallar form, som är en process i hästens kropp som utvecklas under tid.

Det är verkligen nyttigt att få se och få förklarat för sig vad som egentligen händer i hästens kropp vid ridning på olika sätt.

Birgitta förklarade vikten av att hästens halskotpelare får vara så fri som möjligt för att det arbete man gör ska stärka och bygga muskulatur i hästens kropp.
Hästens halskotpelare ligger rörlig mellan hästens bogblad. För att hästen ska kunna arbeta på rätt sätt, där arbetet stärker, måste hästen kunna lyfta sin halskotpelare. Då kan den bära sig själv och ryttaren på ryggen. Hästens högsta punkt blir nacken (tänk där nackstycket ligger). I denna form kan hästens bakben kliva in till tyngdpunkten och bära vikt. Vinklarna i bakbenen och framförallt bakknät är viktiga i detta läge. Nigning i bakbenen hör ihop med lyftet av halskotpelaren.

Birgitta hade med delar av sitt bibliotek. Birgitta hade med delar av sitt bibliotek.

Om hästen blir ihopdragen, där nosen hamnar bakom lodplan och nacken inte längre blir hästen högsta punkt, hamnar halskotpelaren längre ner, mellan bogbladen och då är det fysiskt omöjligt för hästen att använda sina bakben och bakknä på rätt sätt, vinkeln vid knät blir för rak.

Birgitta hade valt ut piaff som en bra rörelse för att visa hur det ser ut när hästens halskotpelare är fri samt när den hamnar längre ner i hästkroppen.
För att illustrera detta och för att vi som kursdeltagare skulle lära oss att se skillnaden fick vi se ett antal olika bilder och filmklipp på just detta.

Vi fick se exempel på en piaff som var styrd av människan. Hästen toucherades med spö på bakdelen och man höll emot/spände in dess huvud fram, för att få hästen att börja trampa. Rörelsen kändes spänd och forcerad. Dessa hästar såg inte speciellt glada och tillfreds ut med sin uppgift.

Vi fick även se piaff som kom från hästen själv, en mjuk och följsam rörelse, ryttaren satt med lätt glappande tyglar och hästen såg glad och nöjd ut, något som verkligen tilltalar mig personligen.

Birgitta och Johnny instruerar. Birgitta och Johnny instruerar.

Dagen innehöll även ett aktivt pass där vi fick prova på historisk fäktning tillsammans med Johnny Remmerdal. Koordination och förmågan att läsa av motståndarens kroppspråk var i fokus. Styrka, balans, fokusering och en massa glädje och skratt. Inte så olikt det vi gör med våra hästar när vi tränar.
Jag har fäktats med Johnny tidigare och även med Birgitta fast då till häst och det är fantastiskt roligt! Även min häst tycker det är jättekul, han blir väldigt taggad av det.

För mig som regelbundet tränar för Birgitta och har gjort det i snart nio år var det kul att få en hel dag med teori vilket jag inte haft förut. Även om vi har pratat om allt detta förut så fick jag fler och nya insikter i om hur JAG vill bedriva min ridning tillsammans med min häst. Vi pratade även mycket om vikten av skolskritt och dess uppbyggande arbete, vilket känns kul då jag själv fokuserar mycket på det i min egen träning. Måste väl dock erkänna att det kändes lite konstigt att ha Birgitta här utan att vi hade något ridpass! Men den som väntar på något gott sägs det ju.

För mig blev det här en otroligt rolig och givande dag tillsammans med härliga människor och vackra hästar, dock på film. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att spendera en kall lördag i januari än tillsammans med Birgitta och Johnny.

Sara

Etiketter: medlemsträff